Saturday, May 26, 2018

Tipuri de imprimante

Stim cu totii ca imprimantele sunt dispozitive  care transpun pe un suport fizic (hartie, plastic, s.a.m.d) o imagine sau un document dintr-un format electronic. Majoritatea imprimantelor intalnite in ziua de azi sunt periferice care trebuie conectate la un calculator. Imprimantele de sine statatoare, mai rar intalnite, nu necesita conectarea la un calculator, prezentand uneori si suport pentru internet. Imprimantele pot fi clasificate dupa tehnologia pe baza careia acestea au fost concepute, tehnologie care influenteaza enorm calitatea imprimarii, viteza de imprimare, zgomotul si, nu in ultimul rand, pretul de cost al respectivei imprimante. Clasificarea imprimantelor pe baza tehnologiei implementate este urmatoarea.

Imprimante cu tus (cerneala) – folosesc cerneala care este transpusa pe hartie prin intermediul unor “duze”, orificii minuscule prin care este propulsata cerneala. A fost cel mai folosit tip de imprimanta in trecut, pana cand a fost “detronata” de catre imprimanta laser

Imprimante laser – folosesc toner pentru imprimare, un praf de culoare neagra, care urmeaza a fi transferat pe hartie de catre imprimanta, folosindu-se un principiu bazat pe incarcarea electrostatica cauzata de o raza laser. Acest fascicol laser este produs de catre un element electronic fotoemisiv, iar apoi este baleiata pe intreaga suprafata a hartiei pentru a crea zone incarcate electrostatic. Denumirea de imprimanta laser deriva de la respectiva raza laser.

Imprimante termice – se bazeaza pe proprietatea anumitor tipuri de hartie de a-si schimba culoarea in functie de temperatura la care sunt supuse. Sunt cel mai simplu tip de imprimante, folosite cu precadere in supermarket-uri si alte locuri in care nu se pune accent pe calitatea imprimarii.

Imprimante cu ceara – in general se bazeaza pe acelasi principiu ca si imprimantele cu tus, insa in locul cernelii se folosesc tipuri speciale de ceara. Acest tip de imprimante sunt folosite atunci cand calitatea imprimarii este pe primul plan. Sunt cele mai calitative din punctul de vedere al imprimarii, insa si cele mai scumpe imprimante.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

shared on wplocker.com